KNJIGA I ČASOPIS

Kažu da se niti jedna knjiga ili časopis ne sude prema omotu ili koricama, ali nemojmo zaboraviti kako baš taj omot i taj ovitak stvaraju prvi susret s korisnikom toga medija. I baš zato što je danas sve češće prikazan informativno–tekstualni sadržaj u digitalnom obliku, tiskani medij i njegova vizualna forma poprimat će sve značajniju ulogu. Tiskanih izdanja je danas sve manje, zato će njihova potražnja postati sve veća ukoliko je dizajn specifičan, a tematika naklonjena nesvakodnevnim temama koje su prezentirane posebnim dizajnom.

Energija u dizajnu WISH & WONDER ® knjige ili časopisa može biti od krucijalne važnosti jer se po svom Imageu razlikuje od ostatka na već zasićenom tržištu sličnih ili istih u domeni. Osim što dizajn može biti specifičan, jednako tako poseban može biti i tisak, odnosno izvedba u stvarnosti. Taktilni dojam knjige danas skoro da je ravnopravan u odnosu na vizualni dojam. Tomu je tako iz razloga što se pojavio veliki broj digitalnih Online časopisa koji su zakinuti za taktilni dizajn. S druge strane, pak, takvi časopisi nude kolažiranje i tretiranje materijala čija forma može biti bez puno ulaganja velikog odjeka ukoliko je zanimljivo i dovoljno specifično osmišljena. Po tom principu danas djeluju različiti Lifestyle portali, koji nisu ništa drugo nego li Online časopisi koji obujmljuju različite tematike na jednom mjestu.

Prijelom knjige se razlikuje od prijeloma časopisa zbog toga što je ono sastavljeno od kontinuiranog teksta u većini slučajeva. Iako ga to čini jednostavnijim u dizajniranju od časopisa, ne čini ga manje vrijednim. Iz tog, ali i općenito kompozicijskog razloga, ova vrsta medija može biti klasično ili eksperimentalno oblikovana, čime se približava na metaforički način temi koju oblikuje u zadanim okvirima te dogovorenim stilskim i izražajnim sredstvima. Svaka knjiga i svaki časopis dizajnirani su tako da najbolje moguće komuniciraju i prenose tekstualnu ili slikovnu informaciju onome kome su namijenjeni jednokratno ili trajno.

Kad govorimo o časopisima, onda je nešto fluidnija energija, nije toliko stalna niti obilježena trajnim akcentom. Međutim, baš zato njezin dojam treba biti estetski privlačan s jedne strane, a s druge strane dovoljno provocirati da se zagledamo u njega i zapamtimo naslov, fotografiju, ilustraciju izvana, ili pak editorijal, grid, kompoziciju i skladni odnos tipografije i vizuala iznutra. Časopis ne bi smio oduzimati previše prostora ni u kojem pojedinačnom dijelu — njegova struktura treba cijelom materijom biti jednako vidljiva i moćna. Kao materija ne trpi zaplet, vrhunac i rasplet radnje, ali treba biti fokusiran na vidljive odvojene estetske zone slikovnog karaketera koje baš taj broj čine po nečemu posebnim. Za razliku od knjige treba imati svoju temu koja se mijenja, koja je dovoljno kreativna i koja koketira na tjednoj, mjesečnoj, tromjesečnoj, polugodišnjoj ili godišnjoj bazi, sa ciljanom skupinom.

Naravno, svaka knjiga satkana je od energije sadržaja kojom se bavi, ali i energije autora kojom je objedinjena u neponovljivu jedinku. Tim više, zadovoljstvo je stvarati okvire u kojima djeluje taj pojedini autor dok je osmišljavao svoje misli i skupljao ih u cjelinu nalik knjizi. Sadržaj, odlomci, tipografija i paginacija, pa i mnoge druge stvari čine karakter koji korisnik poželi u svojoj garnituri djela. Danas često možemo čuti za terminologiju vizualnog identiteta knjige ili časopisa (pročitaj Vizualni identitet). A to i jest tako, posebno za djela koja se pojavljuju u nastavcima, edicijama, mjesečnim ili godišnjim izdanjima, u kojima doista možemo zaključiti kako je riječ o ponavljajućoj estetici vibrirajuće energije koja se obraća svojoj ciljanoj skupini određenim stilom i tonom, a istu povezujemo s Brandingom spomenutog tiskanog medija (pročitaj Branding). ©