AMBALAŽA

S pakiranjima se susrećemo svakodnevno, a da toga često nismo niti svjesni. Ambalaži poklona pridajemo značaj od najranije životne dobi. U trenutku kad dobijemo priliku napraviti ambalažu za svoj proizvod tada želimo da ta ambalaža bude posebna i trajne vrijednosti. Svaka ambalaža može biti individualizirana u odnosu na proizvod koji omata, odnosno čiju vrijednost komunicira. Njezin plašt može biti klasičnog tipa, a može biti eksperimentalan, pa se doima kao skulptura, čime ujedno i objašnjava tematiku kojoj je primjerice naklonjena. Danas se izradi ambalaže posvećuje posebna pažnja, a ona često čini i posebnu nišu unutar Brandinga pojedine tvrtke, usluge ili proizvoda (pročitaj Branding). Kad se dizajnira ista treba se voditi briga da li je riječ o poklon, specifičnoj vrsti, o mogućoj transportnoj verziji, ili nekim drugim faktorima koji su individualni zavisno o domeni gdje ju tematski svrstavamo.

Prije nego li se zatraži dizajn potrebno je odlučiti je li riječ o proizvodu sezonske i specifične, ili trajne vrijednosti. Nadalje, da li je riječ o modifikaciji postojećeg dizajna ili se stvara posve nova ambalaža. Razlikujemo tvrdu ambalažu, omotnu, papirnatu, tekstilnu i specifičnu. Ona se prilagođava proizvodu za koji se radi i naravno usluzi koju WISH & WONDER ® prezentira, jer daje poseban energetski akcent koji može ili dodatno naglasiti vrijednost ili istu umanjiti. Zbog toga vrijedi obratiti pažnju kako su primjerice trgovački proizvodi u drukčijim ambalažama zavisno o cjenovnom rangu. Tako je u gotovo svakoj domeni. Proizvod ima onakvu ambalažu za koju želimo da njegova estetika najbolje moguće privuče i zadrži pozornost potrošača. Time se stvara i diferenciranost na tržištu gdje naš potencijalni novi proizvod želi stvoriti poželjno mjesto u odnosu na ciljanu skupinu.

Dizajn ambalaže, baš kao i cijeli Branding, treba prezentirati cjenovni rang proizvoda, jer na taj način zajamčeno bira svoju ciljanu skupinu. A ona se kreira tehnikom tiska, papirom, oblikom, i dodatnim detaljima kao što su vezice, etikete i sl. U ambalažu se može zapakirati svaki proizvod i usluga, a time osim što se stvara poseban i jedinstveni Image prema klijentima, poslovnim partnerima ili potrošačima, prikazuje se estetski i funkcionalni faktor objedinjen u cjelinu koja se u realitetu komunicira društvu u ulozi krajnjeg korisnika. ©