BROŠURA I KATALOG

Svako materijalizirano oblikovanje u vizualu brošure ili kataloga čini sliku i osjećaje koje u tiskanom ili Online obliku želimo prenijeti svojoj ciljanoj skupini. Tako se brošure često rade u turističke, kupovne, modne, propagandne, uslužne ili specifične svrhe, ne bi li se čim jednostavnije prenio Image tvrtke, proizvoda ili usluge na što zanimljiiviji i sadržajniji način. Katalozi su većinom naklonjeniji svojim oblikom prodajnoj odnosno kupovnoj moći ciljanog tržišta.

Dizajn brošure ili kataloga svojim ilustracijama, kreativnom pričom i fotografijama čini jedinstvenu cjelinu koja može biti sezonska, tematska ili kampanjom određena. Jedinstveni karakter taktilnog izdanja posebnim tehnikama tiska, prijelomom i dizajnom čini osjećaj i energiju brošure ili kataloga (pročitaj Branding) čija je forma nezamjenjiva. Njezina vibracija je nalik knjizi ili časopisu (pročitaj Knjiga i Časopis) koji ćemo rado prelistati i sačuvati čak i kad vrijeme odmakne. To su emocije koje poprimaju dalekodostižan karakter, za razliku od Online verzije, jer je njihova energija zapisana na opipljivoj formi koja s vremenskim odmakom samo dobiva na vrijednosti. Prijelom brošure i kataloga može biti klasičnog ili eksperimentalnog oblika što je određeno samim područjem djelovanja kojem je dizajn posvećen. Pop–up slaganje papirnate forme u dimenzijama koje ga ocrtavaju prema DIN standardu, oblik su eksperimentalnog biganja, čija struktura prenosi individualni i jedinstveni Image teme kojom se bavi.

Tri su načina izrade dizajna brošure ili kataloga, a oni se određuju prema području djelovanja i kategoriji radi li se modifikacija i promjena postojećeg materijala, ili se stvara posve novi dizajn. Prema obujmu posla razlikujemo primarni, sekundarni i tercijarni dizajn brošure i kataloga koji je u WISH & WONDER ® kreativnoj moći. Primarni dizajn se odnosi na sinergiju već pripremljenih fotografskih, ilustrativnih ili nekih trećih vizuala i materijala, te njihov spoj sa tekstualnim dijelom, koji je također osmišljen, lektoriran i prelomljen. Sekundarni dizajn se razlikuje u odnosu na primarni oblik po tome što prijelom uključuje kreativno pisanje nastalo na temelju informacija koje iznosi klijent. Tercijarni dizajn je cjelokupna kreativna priča, gdje se fotografija, ilustracija ili neki treći vizual kreira kao posve nova stavka, jednako kao i kreativno pisanje, koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu.

Svaki katalog i brošura vrlo su bitan medij u propagandi bilokoje tvrtke, proizvoda ili usluge, te se kao takvi svrstavaju u specifičan Branding koji se radi po potrebi i zahtjevima tržišta ili tematike kojoj su naklonjeni svojim sadržajem. Iz tog razloga slikom i sadržajem kompozicijski su oblikovani sukladno sa standardima identiteta (pročitaj Vizualni identitet). U 21. stoljeću svaki dobro osmišljeni Brand svoje usluge i proizvode prezentira u obliku kataloga ili brošure, jer na taj način stvara povjerenje i jasnu sliku kod potrošača ili korisnika svoje usluge. To mu također omogućuje da se usavršava i diferencira od ostatka sličnog ili istoga na tržištu, a pritom stvara jedinstvenost i neponovljivost kreativne priče koja djeluje na cjelokupno poslovanje i profit djelatnosti. ©